Waarom is licht zo belangrijk?

Waarom is licht zo belangrijk? - Liroma


Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige dagen je je energiek en positief voelt, terwijl andere dagen een voortdurende strijd lijken tegen vermoeidheid en somberheid? Of waarom je in de wintermaanden, wanneer de dagen korter worden, soms een onverklaarbare neerslachtigheid ervaart?

 

Belang van licht

In ons leven hebben we licht nodig om te kunnen zien, maar behalve dat belangrijke aspect speelt licht ook een rol bij het afstemmen van ons slaapritme en is licht eigenlijk de basis van ons leven. Ons lichaam moet constant synchroniseren met de natuurlijke omgeving, daarom hebben we op bepaalde momenten van de dag licht nodig en duisternis. Het lichaam heeft een goede balans tussen licht en donker nodig.


Uit onderzoek blijkt dat licht een directe invloed heeft op de delen van onze hersenen die gelinkt zijn aan onze alertheid en cognitie. Dit houdt in dat blootstelling aan onze ogen van fel licht, gedurende 20 tot 30 minuten, ons gevoel van slaperigheid kan verminderen en de reactiesnelheid kan verbeteren.

Blootstelling van licht aan onze ogen heeft dan ook klaarblijkelijk een effect op ons lichaam. In de ochtend zorgt het licht voor een toename van het hormoon cortisol. Cortisol is onmisbaar in het lichaam om het goed te laten functioneren. Het controleert de stressreacties van het lichaam en het helpt je fit te voelen en het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van ziektes, verwondingen of stress. Wanneer ons lichaam aan een stressvolle situatie wordt blootgesteld, is een extra hoge cortisolspiegel nodig om overeind te blijven. ’s Nachts zorgt de blootstelling aan licht voor een verhoging van de lichaamstemperatuur en het hartritme en een afname van de hoeveelheid melatonine (het slaaphormoon). Wanneer het lichaam blootgesteld wordt aan voldoende daglicht verminderd het slaaphormoon en stijgt de waarde van serotonine (het gelukshormoon). Zo ook andersom…Bij stijging van het slaaphormoon, daalt het gelukshormoon. Kortgezegd, hoe minder daglicht, hoe minder ‘happy’ gevoel.

 

Licht beïnvloedt niet alleen wat we zien, maar ook hoe we ons voelen en functioneren. Ontdek hoe daglichtlampen je biologische klok kunnen resetten en je energie en humeur kunnen verbeteren.

 

Je biologische klok

Onze biologische klok is een belangrijk aspect voor onze gezondheid. Dit stuk van je hersenen regelt zogezegd al het verkeer in ons lichaam en houdt een 24-uursritme aan. Raakt deze klok verstoord dan kan er schade ontstaan in je lichaam. Een goed functionerende biologische klok is dus essentieel voor een goede gezondheid. Met een daglichtlamp is het mogelijk om je biologische klok weer terug in het gareel te krijgen en kan je onder andere een verstoord slaapritme voorkomen.

 

Ochtendlicht en duisternis

We hebben ochtendlicht en duisternis nodig voor een goed slaapritme, dus een goede nachtrust en een energieke dag. Waarschijnlijk merk je zelf ook dat je meer energie hebt als je goed hebt geslapen en het een mooie zonnige dag is. Mocht het donker zijn overdag dan kan dat leiden tot sombere gevoelens en dus tot een winterdip tijdens de donkere maanden van het jaar.


Bij mensen die last hebben van winterblues, kortom seizoensafhankelijke veranderingen, kan met name in de ochtend fel licht de stemming verbeteren. Het felle licht kan het gebrek aan energie tegengaan met enkel 20 tot 30 minuten. Fel licht (kunstlicht of van de zon) blijkt erg effectief te zijn bij stemmingswisselingen in de donkere tijden van het jaar.

 

Meer energie door licht

Wanneer helder licht via onze ogen binnenkomt, worden we alerter en minder slaperig. Hierdoor voelen ons we ons energieker. Zolang het buiten donker is, zijn onze ogen ingesteld op duisternis. Een lage lichtintensiteit van de daglichtlamp kan dan al voldoende zijn om je lichaam te activeren. Mocht je overdag last hebben van slaperigheid, verhoog dan de lichtintensiteit van de lamp. Zo verhoog je je alertheid.

 

Blauw of wit licht?

We spreken met een daglichtlamp onder andere over wit helder licht en blauw licht. Maar wanneer gebruik je nou welke kleur en op welk moment van de dag? Het beste effect van licht is afhankelijk van de kleur in combinatie met het juiste moment.


Wit licht bevat alle kleuren van het lichtspectrum, waaronder dus ook een fractie blauw licht. Het blauwe licht is het beste om onze biologische klok aan te sturen. Je energieniveau wordt verhoogt. Let op, want blauw licht kan hierdoor je slaap verstoren. Om die reden wordt er geadviseerd om met name blauw licht in de ochtend te gebruiken als je moeite hebt met opstaan.


Verstoringen van de biologische klok worden onder andere veroorzaakt door veel en fel licht in de avond, bijvoorbeeld van smartphones of tablets maar ook voor mensen die nachtdiensten draaien of een jetlag hebben door het vliegen door verschillende tijdzones. Ben je juist vroeg op de avond erg vermoeid dan kan blootstelling aan fel licht wel weer effectief zijn.


Blootstelling aan licht overdag zorgt voor meer energie en een beter humeur. Hoe meer blauw het witte licht bevat, hoe minder licht nodig is voor een reactie. Blootstelling van de ogen aan een grote hoeveelheid blauw licht is niet nodig, zorg er dus voor dat je niet direct het licht inkijkt en deze niet langer gebruikt dan de aangeschreven 30 minuten.

 

De daglichtlampen van Liroma leveren geen risico’s op voor normale en gezonde ogen. Het scherm is overal even helder en bevat dezelfde concentratie. Daarnaast is de lamp UV-vrij.

 

Volgende lezen

Checklist: heb ik een winterdip? - Liroma
Wat betekent IR-A, IR-B en IR-C? - Liroma

Excellent!

Based on 325+ reviews